суббота, 19 декабря 2015 г.

Селям алейкум, меним саифеме кирген мухтерем достлар!
Чокъ адамлар менден сорайлар: «Риза агъа, сиз акъсакъал языджы, иджаткяр адамсыз. Къыскъадан олса да, озюнъизни танытсанъыз», дейлер.

Мен «Къырымтатар языджылары бирлиги»нинъ реиси олам. Ве айны вакъытта «Йылдыз» журналында чалышам.
87 яшындам. 1928 сенеси март 30-да Къарасувбазар районы, Барын коюнде кой оджасы къорантасында догъдым. Сюргюнликте Кострома виляетине тюштик. Озюм 1965 сенеси Кострома шеэринде Тиджарет техникумыны, 1959 сенеси исе Самаркъанд тиджарет институтыны битирдим. Беш йыл Къыргъызстаннынъ Ош шеринде тиджарет системасында чалыштым. 1965 сенеси мени Ташкентте «Ленин байрагъы» редакциясына чагъырып терджиман оларакъ ишке алдылар. 12 йыл «Ленин байрагъы»нда, сонъ «Йылдыз» журналында чалыштым.
Демек, иджадий иште, эдебиятта къалем ишлеткениме бу сене тамам 50 йыл олды. Кечкен девирде 50-ге якъын китап чыкъардым.
Булардан ярысы меним озь китапларым олса, къалгъаны я тертип эткен, я да редактирлеп неширге азырлагъан китапларымдыр.
1989 сенеси Озьбекистанда нам къазангъан медениет хадими унванынен, 2010 сенеси Къырымда нам къазангъан санат эрбабы унванынен такъдирлендим. 2011 сенеси XVII асыр шаиримиз Мустафа Джевхерийнинъ 2 томлыкъ эсерлер топламыны азырлап чыкъаргъаным ичюн Къырым Мухтариет Республикасынынъ мукяфатына, 2009 сенеси исе Эшреф Шемьи-заде адына эдебият мукяфатына наиль олдым. 1995 сенесинден Къырым мусульманлары Къурултайы Тефтиш комиссиясынынъ азасым.
Меним эсас макъсадым бу интернет-джонкте къырымтатар эдебиятынен меракълангъан бир чокъ окъуйыджыларны эдебиятымызнен, онынъ кечмишинен, айры эдебият нумюнелеринен, энъ корюмли эдиплеримизнен таныш этмек, халкъымызнынъ кечмишинден, тарихымыздан, медениетимизден малюматлар беян этмек ве иляхре.

Сайгъы иле Риза Фазыл.

Уважаемые посетители моего блога!
Вас приветствует писатель Риза Фазыл.
Многие обращаются ко мне: «Риза агъа, вы старейший писатель, творческий работник.  Расскажите, пожалуйста коротко о себе». Если очень коротко, то так:

В настоящее время я являюсь председателем Союза крымскотатарских писателей, работаю в журнале «Йылдыз».
Мне 87 лет. Родился в 1928 году 30 марта в дер. Барын, Карасубазарского района, в семье сельского учителя. В депортации с семьей попал в Костромскую область. В 1955 году с красным дипломом окончил Костромской техникум советской торговли, а в 1959 году – экономический факультет Самаркандского института торговли. Пять лет работал в в гор. Ош (Киргизия) в системе торговли ревизором, гл. бухгалтером универмага. В январе 1965 года переехал в Ташкент и в мае месяце  того же года был приглашен переводчиком в газету «Ленин байрагъы», стал журналистом. В 1980 году перешел на работу в журнал «Йылдыз», где и продолжаю работать.
Таким образом, я уже 50 лет неразрывно связан с литературной деятельностью. За эти годы издал около 50 книг. Половина из них написаны мною, остальные – редактировал, готовил к печати, являлся составителем.
 В 1989 году мне было присвоено звание Заслуженного работника культуры Узбекской ССР, а в 2010 году – звание Заслуженного деятеля АРК. За создание и издание произведений поэта XVII века Мустафы Джевхери, в 2011 году награжден Республиканской премией по литературе. В 2009 году награжден литературной премией им. Эшрефа Шемьи-заде.
А теперь мне хочется посредством интернета – через свой блог – поделиться с друзьями, почитателями своей любовью к крымскотатарской литературе, рассказать о ее зарождении, истории, познакомить с классиками и видными представителями этой литературы, их произведениями, показать историю Крыма через призму их творчества.
      Заходите, не пожалеете.  С уважением Риза Фазыл.